Ezermilliárdot költünk karácsonyra, de nem vagyunk boldogok

Akinek nincs pénze pszichológusra, az most mehet a Mikulásgyárba

Tavaly 954 milliárd forintot költött el a boltokban a magyar lakosság az év utolsó hónapjában. Országos Kiskereskedelmi Szövetség (OKSZ) előrejelzése szerint idén ennél is többet fogunk! Erre az időszakra az is összeszedi utolsó forintjait, akinek csak kevés van. Sokan a költekezéssel  szeretnék kompenzálni a karácsonyi depressziót - egy új akció erre hívja fel a figyelmet.

Nem biztos, hogy értékes kütyüre vágyik mindenki

Egy új akció keretében, most arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy néha egy beszélgetés sokkal értékesebb lehet, mint például egy új televízió. Kutatások szerint: naponta hét percet beszélget a magyar szülő gyermekével. A felnőttek talán még ennyi időt sem kommunikálnak egymással. A praktikus dolgokon kívül szinte semmi másról nem esik szó a családokban. Másoknak viszont egyáltalán nincs kivel megosztaniuk problémáikat.  Az ünnepek alatt, nekik van  a legnagyobb szükségük a figyelemre. Az új akció erre szeretne most rávilágítani.

Túlidealizálják a karácsonyt

A karácsonyi időszak csak nagyon ritkán hasonlít a filmekben és a reklámokban idealizált képhez. A médiából úgy tűnhet, hogy az ünnep mindig boldog, csillogó, nagy társas esemény. Sok ember ilyenkor szinte elvárásnak érzi, hogy neki is boldognak kell lennie, miközben komoly problémákkal küzd. A nagy ellentét sokakban feszültséget okozhat, még az átlagnál is nagyobb lehet a stressz  - állítják a Köszi, jól vagyok!-akció szervezői. Idén a Mikulásgyárban és a Városház parkban, az  adventi vásárban, beszélgetni is lehet. A Köszi, jól vagyok! program keretében mentálhigiénés foglalkozásokon is részt vehetnek a rászorulók. kardos2.jpg

Kardos Andrea

„Itt lehetőséget szeretnének biztosítani ahhoz, hogy egy-egy találkozó alkalmával bárki lelki segítséget tudjon kérni. A 15 perces, ingyenes beszélgetések hozzásegíthetik az ide érkezőket ahhoz, hogy elinduljanak abba az irányba, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ,  által is megfogalmazott ‚jól létet’ jelenti” – mondta Kardos Andrea, mentálhigiénés szakember. A segítő-beszélgetésekre az info@koszijolvagyok.hu címen lehet jelentkezni.

Éskovács Péter, a kampány egyik kidolgozója mindezekhez hozzátette: az akcióval arra is rá szeretnének világítani, hogy a karácsonyi stressz és depresszió csökkenthető, ha jól állunk saját dolgainkhoz. Mindezt egy amerikai orvos így fogalmazta meg: „Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ünnepi melankólia elkerülésének legjobb módja, ha megtanuljuk értékelni, amink van, és elfogadni, hogy ez nem kevesebb, mint amennyinek lennie kéne, sőt, talán több is” – írja healthcentral.com oldalon, dr. Chris Ballas pszichiáter, a Pennsylvania Egyetem oktatója.